Δικτη – Όλυμπος 2019
24 Ιουλίου, 2019
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ – ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
13 Αυγούστου, 2019

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου στις 5-6 Αυγούστου 2019 γιόρτασε τον προστάτη του με δυο αναβάσεις στην κορυφή Αφέντης .
Η πρώτη ανάβαση την παραμονή 5 Αυγούστου είχε αφετηρία το ορειβατικό καταφύγιο Στροβίλι.
Από εκεί ξεκινήσαμε συνοδεύοντας τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ Γεράσιμο τους ιερείς και τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου και αισίως φτάσαμε στην κορυφή όπου επικρατούσαν αντίξοες συνθήκες με αέρα και κρύο .
Το εκκλησάκι στην κορυφή ήταν μεταμορφωμένο με όλες τις επισκευές που χρειαζόταν χάριν στις φιλότιμες προσπάθειες του εφημερίου της ενορίας Αγίου Γεωργίου Πρωτοπρεσβύτερου κ.κ Χρύσανθου Πλευράκη ο οποίος χρειάστηκε να ανεβεί αρκετές φορές στην κορυφή για τις εργασίες.
Η δεύτερη ανάβαση του συλλόγου έγινε στις 6 Αύγουστου ώρα 04:00 το πρωί με αφετηρία το Οροπέδιο Λιμνακάρου.
Και τις δυο αναβάσεις μας συνόδευαν και εθελοντές Σαμαρείτες το Ερυθρού Σταυρού από το τοπικό παράρτημα Αγίου Νικολάου.
Ο όρθρος ξεκίνησε στις 05:30 το πρωί προεξάρχοντος από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Γεράσιμο και ακολούθησαν τα ιερά εγκαίνια και η θεία λειτουργία .
Ξεχωριστή η ιστορική στιγμή των εγκαινίων στο αγαπημένο μας ξωκλήσι όπου το είχε κατακλύσει πλήθος πιστών περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά .
Νονός των εγκαινίων ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Στεφανάκης Γιάννης.
Πολλές οι αρτοκλασίες που ευλογήθηκαν από τον Σεβασμιότατο . Την θεία κοινωνία έλαβαν όλοι οι πιστοί του Αφέντη που πήραν και το αναμνηστικό των εγκαινίων .
Αφού μαζεύτηκαν οι σκηνές μας και ότι άλλο έπρεπε να μεταφέρουμε, πήραμε το δρόμο της επιστροφής όλοι μαζί συνοδεύοντας τον σεβασμιότατο μητροπολίτη μας .
Κουρασμένοι άλλα χαρούμενοι φτάσαμε όλοι στο καταφύγιο μας όπου είχε στηθεί από μέλη του ΕΟΣ το τραπέζι για το κέρασμα .
Ο Δήμαρχος ως νονός ! των εγκαινίων με την σύζυγο του Ελπίδα είχαν φροντίσει το γεύμα που θα προσφερόταν προς όλους κατά την επιστροφή τους στο καταφύγιο και είχε προετοιμαστεί στο οροπέδιο . Περιελάμβανε ψάρι πλακί σαλάτες ντολμάδες με ανθούς και καλό κρασί .
Πολύ όμορφες και ιστορικές στιγμές μαζί έζησε το καταφύγιο του ΕΟΣ Λασιθίου γιατί ήταν η πρώτη φορά που το επισκέπτεται ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου. Ο πρόεδρος του ΕΟΣ Λασιθίου ευχαριστώντας τον για το γεγονός του πρόσφερε αναμνηστική πλακέτα .
Ο ΕΟΣ Λασιθίου ευχαριστεί επίσης τους Ηγουμένους Ι Μονής Βιδιανής κ.κ Τιμόθεο και Ι Μονής Κρυσταλλένιας κ.κ Αρσένιο τους μοναχούς , και όλους τους Ιερείς των Ενοριών Λασιθίου και Βιάννου.
Ευχαριστεί και συγχαίρει τον δήμαρχο Οροπεδίου κ.Στεφανάκη Γιάννη
Επίσης ευχαριστεί τον πρώην Γ Γ Υπουργείου Εξωτερικών κ. Δημήτρη Πλευράκη , τον πρόεδρο του ΤΔ Αγίου Γεωργίου κ. Τσουκάκη Κωστή, τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού Αγίου Νικολάου κ. Άρη Πάγκαλο , και το μέλος κ. Χαβάκη Γιώργο , την υπεύθυνη του τμήματος εθελοντών Σαμαρειτών Αγίου Νικολάου κα Νατάσα Παγκάλου και του Σαμαρείτες Παπαγιάννη Γιάννη και Μασσάρο Γιώργο τον γραμματέα του συλλόγου Οροπεδιωτών Αγίου Νικολάου κ. Ζαμπετάκη Μιχάλη και τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Χαραλάμπου κ. Ηλία Χρονάκη .
Επίσης τους αρχηγούς του ΕΟΣ Λασιθίου που συνόδευσαν με ασφάλεια τις αναβάσεις καθώς και όλα τα μέλη του, που πρόσφεραν εθελοντικά υπηρεσίες στο σύλλογο.
Τέλος πολύτιμη ήταν η συμβολή του ιατρού Πάγκαλου Άρη στην επιτυχή αντιμετώπιση δυο περιστατικών το ένα τραυματισμού στο πόδι και το άλλο θερμοπληξίας σε προσκυνητές ανεξαρτήτους από τον σύλλογο που επέστρεφαν μόνοι τους από τον Αφέντη στην περιοχή του Ποταμού και Ξεροκάμπι . Ευχαριστούμε θερμά τους άνδρες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τζερμιάδων που μετέφεραν την τραυματία με το φορείο στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ .

ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Translate »