ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 ΑΡΚΑΔΙ-ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ-ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ
1 Μαρτίου, 2020
Ε4 ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ
8 Μαρτίου, 2020

Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2020,

Την Τρίτη, 3 Μαρτίου 2020, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λασιθίου συναντήθηκαν με τον εντεταλμένο Σύμβουλο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης κ. Νίκο Ξυλούρη.
Στον κ. Ξυλούρη επιδόθηκε το ψήφισμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης ΕΟΟΑ που αφορά την εγκατάσταση αιολικών πάρκων (Ανεμογεννήτριες) σε προστατευμένες περιοχές της Ελλάδας και ειδικότερα στην Κρήτη (Νatura 2000, Ramsar, Γεωπάρκα) .
Κατόπιν έλαβε χώρα ενημέρωση για τις θέσεις του ΕΟΣ Λασιθίου επί της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – βΑΠΕ (βιομηχανικού τύπου αιολικά πάρκα) στο Οροπέδιο Λασιθίου – Καθαρού περιοχές NATURA 2000. Ο κ. Ξυλούρης δήλωσε ότι μοιράζεται τις ανησυχίες μας και ότι θα τις προωθήσει άμεσα στον Περιφερειάρχη.
Η οροσειρά της Δίκτης που περιβάλλει το Οροπέδιο Λασιθίου και Καθαρού είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους NATURA 2000 και προστατεύεται από την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2011 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει αδειοδοτήσει επτά (7) εταιρείες για την εγκατάσταση, περιμετρικά αυτής, 85 ανεμογεννητριών ύψους 80 έως 100 μ. , με τον διάμετρο ρότορα της καθεμιάς να ξεκινά από 71 έως 112 μέτρα !
Η αδειοδότηση περιλαμβάνει εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε επτά (7) από τις εννιά (9) κορυφές της οροσειράς με μέσο υψόμετρο τα 1500 μέτρα, οι οποίες θα ξεκινούν από : το Λουλουδάκι με 13 ανεμογεννήτριες, τη Σελένα με 13 , το Μαχαιρά με 13, την Τσίβη – Βαρσάμη με 12, το Καθαρό με 12, την Τούμπα Μουτσούνα και το Βιργιωμένο με 11 , το Σαρακινό και τον Μικρό Αφέντη με 14. Υπογραμμίζουμε, ότι καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπει την εγκατάσταση βΑΠΕ σε αυτά τα υψόμετρα!
Οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών συνιστούν οικολογικό έγκλημα για τον ορεινό όγκο της Δίκτης, με αποτέλεσμα να επίκειται μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική επέμβαση. Το έργο προβλέπει διάνοιξη μεγάλων δρόμων πρόσβασης σε κορυφές, δάση και βουνοπλαγιές, μεγάλες εκσκαφές για την θεμελίωση των ανεμογεννητριών (βάσεις από μπετόν 350τμ) και των πυλώνων μεταφοράς του ρεύματος.
Συνέπεια αυτών, η επικείμενη αλλοίωση του ορεινού ανάγλυφου της οροσειράς με ιερά κορυφής και ιστορικά μονοπάτια. Η βιοποικιλότητα, αποτελούμενη από σπάνια χλωρίδα θα κινδυνεύσει να εξαφανισθεί και θα υποβαθμισθούν βιότοποι, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να θανατωθεί και/ή να εκτοπιστεί η προστατευόμενη ως απειλούμενη ορνιθοπανίδα της περιοχής. Επίσης, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες θα υπάρξει αρνητική επίδραση και στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής που κάνει τον τόπο τόσο εύφορο.
Η εγκατάσταση των γιγάντιων ανεμογεννητριών στην προστατευμένη οροσειρά της Δίκτης αποκλείει κάθε πιθανότητα βιώσιμης ανάπτυξης μέσω δραστηριοτήτων φιλικών προς το περιβάλλον, όπως ο εναλλακτικός τουρισμός, η ανάπτυξη του ήπιου ορεινού χειμερινού αθλητισμού, η πεζοπορία, η ορειβασία, η παρατήρηση πουλιών κ.α. Επίσης, θα είναι μεγάλο πλήγμα για το τουριστικό προϊόν της περιοχής αφού θα υποβαθμιστούν οι αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής. Ο συνολικός αριθμός επισκεπτών – τουριστών στο Οροπέδιο Λασιθίου υπολογίζεται σε 500.000 τον χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι κατά της εγκατάστασης βΑΠΕ έχει ταχθεί ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης ΤΕΕ ΤΑΚ, με απόφαση του το 2015, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφερόμενο στις επιπτώσεις που θα έχει η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση, εκφράζοντας κάθετη αντίθεση προς αυτή.
Η χώρα μας το 2014 καταγγέλθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορά τις περιοχές NATURA 2000, ειδικότερα για την αδειοδότηση βΑΠΕ.
Το Οροπέδιο Λασιθίου ήταν το πρώτο και μεγαλύτερο αιολικό πάρκο με τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους του να αντλούν νερό και να ποτίζουν τις καλλιέργειες του.
Ο ΕΟΣ Λασιθίου υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο την αναστήλωση – αποκλειστικά – των ιστορικών ανεμόμυλων.
Ο ΕΟΣ Λασιθίου τάσσεται υπέρ των ΑΠΕ, εφόσον αυτές χωροθετούνται με εμπεριστατωμένες, ανεξάρτητες περιβαλλοντικές μελέτες, με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και κατόπιν διαβούλευσης με αυτές, μακριά από τους ορεινούς όγκους και τις προστατευμένες περιοχές.
Καλούμε όλους όσους αγαπάνε αυτό τον τόπο να προσέλθουν στις ημερίδες ενημέρωσης που θα πραγματοποιηθούν από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και τον ΕΟΣ Λασιθίου.
Είναι μεγάλη ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε τον τόπο αυτό και να τον παραδώσουμε αλώβητο στις επόμενες γενιές.

ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Φωτογραφίες 

Translate »