Ο ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα των αποδημητικών πουλιών το Σάββατο 9 Μαΐου 2020, καλωσορίζοντας 8 πελαργούς που φώλιασαν για πρώτη φορά στον κάμπο του Οροπεδίου Λασιθίου .
Αγριόπαπιες και άλλα σπάνια αποδημητικά πουλιά ήδη είχαν φωλιάσει στον υγρότοπο (Χωνάρι) του Αγίου Χαραλάμπου και στις δυο λιμνοδεξαμενές του Αγίου Γεωργίου.
Ο σύλλογος μας εθελοντικά θα σταθεί πλάι στην Ορνιθολογική Εταιρεία που τα παρακολουθεί προσφέροντας βοήθεια όταν χρειαστεί .
Καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής όπως εκτιμήσουν αυτό το πολύτιμο δώρο της φύσης και με ευαισθησία θέσουν υπό την προστασία τους πελαργούς για να αισθανθούν ότι στην περιοχή φιλοξενηθήκαν και αναπαράχτηκαν με ασφάλεια ώστε να ξαναγυρίσουν ξανά τα επόμενα χρόνια τις ίδιες μέρες .
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ NATURA 2000 !
SAVE LASITHI !
Διαβάστε παρακάτω :
<<Ο πελαργός αναφέρεται, επίσης, συχνά σε παροιμίες και επειδή έρχεται πάντα στην ώρα του, οι ποιητές τον ύμνησαν σαν ένα από τους χαρακτηριστικούς αγγέλους της άνοιξης.
Ανέκαθεν ο άνθρωπος έδειχνε σεβασμό στους πελαργούς, που τους θεωρούσε ωφέλιμα πούλια επειδή τρέφονταν με έντομα, σαύρες, ποντίκια και προπαντός με φίδια.
Οι χωρικοί τους συμπαθούσαν, γιατί ακολουθούσαν το αυλάκι που άνοιγε το άροτρο τους και έτρωγαν τα σκουλήκια και τις προνύμφες που κατέστρεφαν τις καλλιέργειες τους.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι είναι άνθρωποι μεταμορφωμένοι, και ο Πλούταρχος αναφέρει ότι στη Θεσσαλία όποιος σκότωνε πελαργό, τιμωρούνταν με θάνατο. Αλλά και αργότερα, εξαιτίας των προλήψεων, που ήταν πολύ διαδεδομένες τόσο στις Χριστιανικές όσο και στις Ισλαμικές χώρες, ο πελαργός απολάμβανε παντού ιδιαίτερη προστασία.
Ο πελαργός είναι ένα από τα βασικότερα και σημαντικότερα είδη για τις προσπάθειες διατήρησης της φύσης, τουλάχιστον στη Δυτική Ευρώπη. Για κανένα άλλο είδος ζώου ή φυτού το κοινό δεν παρουσιάζει τόσο ενδιαφέρον όσο για τον πελαργό.
Η ευαισθητοποίηση για τη διατήρηση της φύσης, των πολιτικών αλλά και του κοινού μπορεί να αυξηθεί αρκετά με τη χρησιμοποίηση του πελαργού ως “σύμβολο” για τη διατήρηση των βιοτόπων της Ευρώπη μέσα από όποια διαχειριστικά μέτρα εφαρμοσθούν στις διάφορες χώρες για αυτό τον σκοπό.
Ο πελαργός είναι επίσης ένα πολύτιμο εργαλείο για την αύξηση της ευαισθητοποίησης αλλά και ενημέρωσης του κόσμου στην διατήρηση της άγριας φύσης σε διεθνές επίπεδο.
Η διαχείριση της άγριας φύσης με την χρησιμοποίηση ζωικών (πελαργός) ή φυτικών ειδών ως σύμβολα είναι ο σύγχρονος τρόπος για τη διατήρηση των απειλούμενων οικοσυστημάτων της Ευρώπης της Ασίας της Αφρική, ενώ είναι μια σημαντική συμβολή προς τη διατήρηση της βιοποικιλότητας γενικότερα.>>
Πηγή: Ορνιθολογική εταιρεία Ελλάδας
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Πληροφορίες για τους πελαργούς εδώ:
http://www.ornithologiki.gr/page_in.php?tID=79692&sID=198
και εδώ:
https://dasarxeio.com/2014/08/30/15645/